tisdag 7 oktober 2014

Italien vid sidan av turiststråken

För den som är ute efter det genuina folkliga Italien är regionen Marche ett bra val.

På min resa till Ascoli Piceno i regionen Marche, Italien, berättade taxichauffören att denna väg var en av de vägar som var orsaken till talesätter ”Alla vägar bär till Rom”. Från Rom byggdes ett antal vägar från navet Rom. En av dessa går till Ascoli Piceno som ligger lite snett uppåt på andra sidan av stöveln räknat från Rom. Staden Ascoli Piceno är huvudort i provinsen Ascoli Piceno och ligger i regionen Marche.

Regionen Marche erbjuder ett fantastiskt landskap.
 
Redan på väg i taxin mellan rom och Ascoli får man en försmak på det småskaliga Italien. Med byar som mer påminner om ett 1500- tal än nutid. Vägen slingrade sig med kraftiga nivåskillnader utan att det kändes hissnande under ett par timmar på väg till staden Ascoli Piceno. I Ascoli väntade oss känslan av en medeltida stad vid sidan om de stora turiststråken. Här finns lugnet, kontrasterna och den goda maten.

 
Att gå omkring i staden Ascoli Piceno känns som man har förflyttat sig till medeltiden, om man tänker bort alla cyklar och bilar.

 

Lördagskväll i staden Ascoli Piceno

 

 

På Tryffeljakt med tryffeljägaren Giulio Poli.
 




I regionen Marche finns en mängd små intressanta byar. En del av den har bland annat teatrar med historiska anor.




 
Fin utsikt och en trerätters italiensk lunch. Vad kan man mer begära!

 
Intressant vinprovning på vingården Le Caniette, www.lecaniette.it. Le Caniette är ett familjeföretag som drivs av två bröder och deras familjer.
 
Text och foto: Göran Rydell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar