tisdag 16 april 2013

Jordanien, Stellan Lind - Svensken som väckte liv i Ben Hur i Jordanien

Många är vi som gått ut från en biograf, och tänkt att precis så som hjälten gjorde ska jag göra när jag blir stor. Så tänkte också Stellan Lind, när han såg Charlton Heston köra fyrspann i filmen Ben Hur. Tro mig eller inte, han har lyckats. I Jordanien. Visserligen var han redan vuxen, men det är en annan historia. Innan han flyttade till Jordanien bodde han i Uppsala.

 Det började med att den historieintresserade Stellan Lind, sommaren 1977, ensam i Stockholm med familjen på sommarstället i Västmanland, hamnade på biografen Draken i Stockholm. Där visades den gamla filmen Ben Hur från 1959, och han blev djupt imponerad av den berömda sekvensen med en fyrspannstävling.
– När jag gick ut ur biografen sa jag till mig själv att någon gång, någon stans, ska jag dra igång något liknande.

Stellan Lind jobbar också med ett projekt som går ut på att skapa historiskt korrekta miljöer på andra platser i Jordanien. Om något år när turisterna kommer till korsriddarborgen Kerak ska de få uppleva skramlet när korsriddare tränar med sina svärd, sköter sina bepansrade hästar och laddar sina katapulter. Där kommer det också att finnas smeder i tidsenliga smedjor som förser soldaterna med vapen.

Jobbade på läkemedelsföretaget Pharmacia i Uppsala
Parallellt med sitt jobb inom läkemedelsföretaget Pharmacia, då han reste en hel del, passade Stellan på att samla information. Bland annat satt han träget bläddrande på bibliotek på jakt efter information om romersk fyrspannskörning. Först 1998, alltså 22 år senare, tog han upp den tråden igen, genom att fråga sin engelske vän Jeff Cullis, om han kunde hjälpa honom att komma vidare med sin idé om fyrspannskörning. Han skrattar till och konstaterar, att det kändes tryggt att fråga honom eftersom han är lika galen som Stellan när det gäller klassisk historia. Jeff blev naturligtvis upprymd av tanken, och när han gav sig i kast med detta hade de en fantastisk tur. Jeff fick se en artikel om den här typen av vagnar i The Times, skriven av Times reporter i Rom.

Stellan Lind räknar med att hans projekt kommer att ge jobb till 300 personer tvärs över hela landet, som då blir skådespelare, på gamla dar. Han kommer att anställa pensionerade soldater som är mellan 34-45 år. Något som är historiskt korrekt eftersom en Romersk legionär tjänstgjorde i högst 25 år och upp till 45 års ålder.

– Vi kontaktade honom i Rom och han berättade om en Alfredo Danesi som bodde utanför Rom och hade varit involverad i att göra vagnarna till Ben Hur-filmen. Vi kastade oss på ett plan till Rom, och fann till slut den här mannen med hjälp av släktingar, som kunde italienska och som hjälpte oss ringa runt. Det fanns nämligen fem Alfredo Danesi i Rom.

Berättade för ministern om vår vilda idé
 


– Med vagnmakarens tillstånd fotograferade vi hans vagnar och tog mått och vinklar. Sedan åkte vi till Jordanien och klev upp på turistministeriet och träffade turistministern. Vi berättade om den vilda idén att starta ett privat bolag för att återskapa romerska fyrspannskörningar i hippodromen i Jerash.

 – Efter ett förvånansvärt kort samtal hade vi hans fulla stöd att genomföra detta. Efteråt har vi blivit goda vänner och har dagligen kontakt med varandra om olika typer av turistprojekt med historisk inriktning. Han har sedan berättat att han vid vårt första möte betraktat mig som lätt galen. Det tar jag som en komplimang, svarade jag, och här skrattade Stellan gott.

Flytt till Jordanien
Under år 2000 flyttade Stellan Lind till Jordanien med konsultarbete inom läkemedelsindustrin som ekonomisk bas, men hans övergripande mål var att få igång fyrspannstävlingar och gladiatorspel i Jerash. Det första han och hans engelske gode vän gjorde var att bygga en romersk tävlingsvagn i Jordanien, för att visa hur en sådan såg ut. Världen är full med papper och skisser, menar han, här gällde det att visa upp något konkret.

 


– Vi höll en högtidlig avteckning av denna vagn och hade lite annat bus för oss. Och lyckades att få med oss några välbeställda Jordanier som aktieägare i bolaget. Att han fick kontakt med den här delen av världen hänger samman med att hans syster under sin studietid i Cambridge under tidigt sextiotal blev förälskad i en Jordansk prins, som hon sedan gifte sig med.

När Stellan Lind gick ut från biografen efter att sett filmen Ben Hur, var han fast besluten att förr eller senare öppna en arena med historisk fyrspannskörning.

 I samband med giftermålet var Stellan i Jordanien i några omgångar, och under 1988 var det dags igen. Denna gång som organisatör för ett seminarium om medicinska frågor som han arrangerade tillsammans med den dåvarande svenska ambassadören Lars Lönnback. De bildade på Stellans initiativ Jordanian Swedish Medical Association. Dess syfte var att få igång ett erfarenhetsutbyte mellan Sverige och Jordanien genom att ordna seminarier, bland annat i samband med det svenska kungaparets statsbesök i Jordanien 1989.

 Omvärldsproblem
Stellan jobbade med sitt turistprojekt under 2001, men så inträffade ”11 september”, sedan kom förberedelserna för kriget i Irak, vilket resulterade i att hans projekt gick ned på sparlåga, eftersom turismen försvann över en natt.
– Jag jobbade på inom läkemedelsindustrin och hade fullt upp med det. Men under våren 2004 knöt vi upp alla aktieägare och registrerade bolaget. I början av 2005 började vi planera verksamheten lite mer på detaljnivå. Saker och ting går ganska långsamt i det här landet, orsaken heter byråkrati.
– Vi engagerade två experter från England som kom till Jordanien och började träna våra romerska soldater. Där fanns också två stuntmän från England som tränade våra gladiatorer.

 Sommaren 2005 började de dagliga föreställningarna och under våren 2006 gick utvecklingen åt rätt håll med antalet betalande åskådare. Sedan kom kriget i Libanon med Israel som bombade södra Libanon sönder och samman. Turismen sjönk och de fick en rejäl tillbakagång på sin verksamhet. Många som jobbade med turism fick se sin verksamhet halverad.

 – Det har repat sig ganska hyggligt sedan dess. Vi har både dagliga föreställningar i Jerash och erbjuder skräddarsydda föreställningar för fester och konferenser. Stellan Lind ger som exempel på ett lyckat event vad man ordnade för Simens-Fujitsu som hade en stor säljkonferens med 120 personer i Jordanien.

 – De kom till Jerash på kvällen och vi genomförde hela föreställningen för dem i hippodromen, där vi hade facklor och andra effekter. Vi körde deras VD i en triumfvagn under alla säljares jubel. De delade ut priser och inne i själva Jerash hade de middag som ett av de stora hotellen organiserade.

 – Jag talade om för hotellet vad de skulle bjuda på och inte, tomater kommer från nya världen, majs kommer från nya världen, och potatis kommer från nya världen, så att det skulle vara en historiskt korrekt meny. Vi klädde upp alla kypare i romerska tunikor så att också de var historiskt korrekta. Hela den här miljön var helt fantastisk.

Tidsenligt
Under åren sedan 2007 har Stellans företag tränat och klätt upp ett antal nabatéer, som är namnet på Petras ursprungsbefolkning, i tidsenliga kläder. Här ska man inte bara se ruinerna, utan också kunna föreställa sig hur det var en gång i tiden för två tusen år sedan, menar Stellan.

 Det de gör i Jerash är mellanösterns största regelbundna show. Här har den som väljer att åka till Jordanien möjlighet att inte bara läsa sig till hur man tror att det var här under romartiden, utan här få se olika aktiviteter utförda av folk som är klädda som man var på den tiden.

Stellan berättar att de i Jerash har den största romerska ”reenactment”- föreställningen i världen, med föreställningar i stort sätt året om. De stänger normalt under december och januari för att värja sig från ett ofta kraftigt regnande. På fem hundra meter över havet kan det också bli kallt med inslag av snö.

Historiskt korrekt
Stellan Lind jobbar också med ett projekt som går ut på att skapa historiskt korrekta miljöer på andra platser i Jordanien. Om något år när turisterna kommer till korsriddarborgen Kerak ska de få uppleva skramlet när korsriddare tränar med sina svärd, sköter sina bepansrade hästar och laddar sina katapulter. Där kommer det också att finnas smeder i tidsenliga smedjor som förser soldaterna med vapen.
– Vi samarbetar också med en intresseförening för alla pensionerade soldater, och de är många. Förhoppningsvis om allt fungerar kommer vi att ge jobb till 300 personer tvärs över hela landet, som då blir skådespelare, på gamla dar. Ja, gamla och gamla, alla är inte så gamla eftersom en menig soldat pensioneras vid 34 års ålder. Det innebär att våra killar i Jarash är mellan 34-45 år. Det är historiskt korrekt eftersom en Romersk legionär tjänstgjorde i högst 25 år och upp till 45 års ålder.
Jag kunde inte bara undvika frågan om den nytta han haft av sin syster prinssessan Majda Raad. Svaret kommer snabbt som om han väntat på det.
– Visst har det bidragit till att öppna dörrar, men det gäller också att veta vad man ska göra när man kommit in genom dörren. Jag var lite orolig när jag flyttade hit och funderade på om jag skulle bli beroende av min systers och hennes mans kontaktnät. Initialt ja, men sedan flera år har jag också ett eget umgänge både privat och professionellt som inte har det minsta med min systers mans släkt att göra, avslutar Stellan Lind.

Text: Göran Rydell
www.bulletin.se
 
 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar