lördag 30 mars 2013

Istanbul – en fantastisk stad

Istanbul är en stad som alltid har säsong beroende på vad man är intresserad av. En stad där det västerländska och det orientaliska blandas på ett fantastiskt sätt. Genom staden rinner Bosporen som skiljer Europa från Asien. Istanbul en intressant del av Turkiet.

Från mitt run på Hotell The Marmara Pera hade jag en fantastisk utsikt över staden och Bosporen floden går som en gräns mellan Europa och Asien.

Denna stad med ett invånarantal runt 13 miljoner har många ansikten. I en jämförelse med Stockholm sägs det att Istanbul har ett sextiotal platser som kan jämföras med centrumet runt Hötorget.

Vilket innebär att det för dem som gillar shopping finns är ett enormt utbud med allt man kan tänka sig av märkeskläder, skor, väskor och allt annat. Själv köpte jag några märkesskjortor för två hundra kronor stycket. Där kan man ha sina misstankar om det inte är äkta vara.



Fram emot kvällningen ändrar de trånga gränderna i Istanbul karaktär. Då dukar ett spektrum av restauranger för olika smakriktningar upp. Här studsar sorlet mellan väggarna från gäster och olika typer av musik.
 
Vad sägs om en magdansös på bordet?

En restaurang av hög klass är Mikla, som ligger högst upp på Hotell The Marmara Pera. Krögaren heter Mehmet Gurs, och är uppväxt i Stockholm med en finsk mamma och en turkisk pappa.
Den svensktalande krögaren Mehmet Gurs tycker Istanbul är ett mecka för kreatörer. Själv har han efter en uppväxt i Sverige och studier i USA lyckats bygga upp en restaurangkoncern.
 
 
I restaurangens meny kan man bland annat läsa ”Gravad lax” på ren svenska även på den engelska och den turkiska menyn. För den som planerar en konferens eller ett ledningsgruppmöte kan Istanbul vara ett alternativ. Bland annat tittade jag in på en konferensanläggning på stranden till Bosporen, där de hade glasat in en ruin, mycket effektfullt.
 
Här kan du konferera i en ruin vid Bosporen strand.
Genom att den är inglasad på ett mycket effektfullt
 får man en känsla av att flyttats tillbaka i tiden.
Text och foto: Göran Rydell.
www.bulletin.se

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar